Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι ναζί και οι έλληνες απόγονοι τους












" Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου ... "

Το παραπάνω κειμενάκι του γερμανού ποιητή Μπ. Μπρεχτ αποδομεί με περιεκτικό τρόπο την τακτική που ακολούθησαν οι ναζί για να καταπιέσουν κάθε αντίθετη φωνή που αντιστεκόταν στην εκμεταλλευτική τους πολιτική και ιδεολογία. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν αποτελεσματικότατα να  κλείσουν το στόμα του γερμανικού λαού, κυριαρχημένου πλεόν από τον τρόμο, και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δυνατών και των εκμεταλλευτών του.

Δεν θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια και διακριτική ικανότητα για να παρατηρήσει κανείς πως οι σημερινές δράσεις μελών της Χρυσής Αυγής αποτελούν μια μικρογραφία των όσων έπρατταν οι ναζί. Εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αυτό το κόμμα επιδίδεται σε επιθέσεις κατά μεταναστών και αριστερών, πολλές φορές υπό την επίβλεψη της αστυνομίας (όπως πρόσφατα γεγονότα μας υπενθυμίζουν), με ακριβώς τον ίδιο σκοπό που είχαν και οι ναζί. Θέλουν δηλαδή να σπείρουν τον τρόμο και την διχόνοια ανάμεσα στην κοινωνία αλλά και να στοχοποιήσουν μέρος της για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν σήμερα. Βέβαια, αν δεν αποτρέψουμε την εκλογική άνοδο και επέκταση της Χ.Α. στην ελληνική κοινωνία είναι σίγουρο πως θα δούμε ακόμα πιο καθαρά τον αληθινό χαρακτήρα της αλλά τότε ίσως να είναι αργά για να αλλάξουμε το λάθος μας αυτό. Τις προθέσεις τους και τα μέσα με τα οποία επιδιώκουν τα όσα θέλουν φαίνονται και στο τέλος (6:51) αυτού του βίντεο εδώ.

Η Ελλάδα γνώρισε ήδη μια φόρα στην ιστορία της τι σημαίνει Φασισμός.
Δεν χρειάζεται να τον ξαναβιώσει κι ας είναι αυτή την φορά εγχώριας προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου