Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σαν σήμερα

       Ημέρα μνήμης η σημερινή για τον ελληνικό λαό, καθώς σαν σήμερα το 1941 συνέβησαν δύο γεγονότα - σταθμοί για την ιστορίας της πατρίδας μας και τα οποία σημάδεψαν με τρόπο ανεξίτηλο όλους εκείνους που δεν άντεχαν να ζουν υπό τον κατοχικό και συγκεκριμένα το ναζιστικό ζυγό.   
Μάχη της Κρήτης
       Το πρώτο, αν και αποτελεί θλιβερό γεγονός για την Ελλάδα, αποτελεί ,ωστόσο, παράδειγμα αντίστασης , θάρρους , ανδρείας και δίψας για ελευθερία. Παράδειγμα που έδωσε ο περήφανος λαός της Κρήτης εναντίον των ορδών του φασισμού. Το γεγονός αυτό είναι βεβαίως η λήξη της Μάχης της Κρήτης και η κατάληψη του Νησιού από τους Ναζί. Οι Κρητικοί υπέμειναν αγόγγυστα τους συνεχείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας του Χίτλερ και «έπεσαν» σαν γνήσιοι Έλληνες την 1η  του Ιούνη , μετά από ηρωικές μάχες διάρκειας 10 ημερών! Παράδειγμα, λοιπόν, ο αγώνας και η θυσία των Κρητικών που υπερασπίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις κάθε ικμάδα της Κρητικής Γης, πόσο μάλλον την περίοδο εκείνη όπου πολύ πιο δυνατοί και πλούσιοι λαοί απ ό,τι ο Ελληνικός παραδίδονταν αμαχητί στις στρατιές του Ναζισμού.    
Ο Μ.Γλέζος και ο Α. Σάντας 
       Το δεύτερο και εξίσου ζωτικής σημασίας γεγονός είναι η υποστολή της Ναζιστικής σημαίας απ τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης από δύο νεαρούς φοιτητές , τους άγνωστους μέχρι τότε Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο. Η σημασία της πράξης αυτής γίνεται αντιληπτή απ το ότι μέχρι τότε κανείς από τους ξένους λαούς δεν επιχείρησε να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στον κατοχικό ζυγό. Αποτελεί την ΠΡΩΤΗ παγκοσμίως ενέργεια αντίστασης ενάντια στον Ναζισμό και είναι, όπως και ο αγώνας των Κρητικών, ένα γεγονός για το οποίο αξίζει να σεμνυνόμαστε για την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας.     
        Ο ελληνικός λαός την περίοδο 1941 -1944 αντιστάθηκε όσο κανένας άλλος και πολέμησε με κάθε μέσον και δύναμη τους Ναζί – κατακτητές του. 70 χρόνια μετά , ωστόσο, βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των Ναζί ή καλύτερα των ΝΕΟναζί. Ακολουθώντας τα βήματα του ανυπότακτου λαού μας , οφείλουμε να αντισταθούμε για άλλη μια φορά στον κίνδυνο αυτό. Διότι, όπως έχουμε  ξαναπεί : λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.       
       Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν,από τους αγώνες του ελληνισμού και ας ακολουθήσουμε τα βήματά του αποτρέποντας την επανεμφάνιση καταστάσεων που μας έχουν κοστίσει ως έθνος.


Libertad 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου